Boeken | www.Fenne.be | 62 days North
“Als men mij vraagt waarom ik hier op mijn dooie eentje ben gaan zitten, zal ik antwoorden dat ik een leesachterstand had, “vertelt Sylvain Tesson, schrijver van het boek Zes maanden in de Siberische wouden.
Met minder reiservaring dan Tesson neem ik met plezier wat van zijn tips aan: boeken om bij weg te dromen, boeken voor momenten van somberheid of tegen de koude, boeken over het leven in de bossen, filosofie en mooie woorden van de poëzie. En ook iets om te ontspannen zegt hij.
Zodra de plannen rond waren en mijn vertrek vast stond, ben ik van start gegaan met een voorraad aan leesvoer. Een paar boeken die ik wil herlezen, vondsten uit de kringloopwinkel, een paar aanraders van vrienden, een woordenboeken en één boek waar ik ooit een hekel aan had maar nu een tweede kans wil geven. Moest die laatste alweer tegenvallen kan ik er nog altijd men hutje mee warm stoken.
De boeken:
De Vijf gaan er vandoor: Enid Blyton. Puur jeugdsentiment maar tegelijk ook een katalysator en het eerste boek waar ik ooit zo dol op was dat ik het bleef herlezen ookal kende ik het bijna vanbuiten.
Travels with Charley: John Steinbeck. Een mand die Amerika rond reist samen met zijn hond, dat moest ik gewoon gelezen hebben.
Wandelen: Frédéric Gros. Wandelen is simpelweg de ene voet voor de andere zetten maar in dit boek gaat er een hele wereld open. Wandelen kan zoveel, zo weinig, zo verrijkend en zo transformerend zijn. Prachtige beschrijvingen.
On the road: Jack Kerouac. Master of the road trip. Energie. Tragedie. Vriendschap. Onderweg zijn. Zwerven. Protest. Begeestering.
Zes maanden in de Siberische wouden: Sylvain Tesson. Nog voor zijn 40e wilde Tesson ervaren hoe het is om als kluizenaar te leven en plande hij 6 maanden in een blokhut in de Siberische wouden. In de winter vriest het er tot -30 graden en hij ervaart niet enkel de extremen in de natuur maar tegelijk ook de verrassend uiteenlopende belevingen met de andere menselijke populatie. Een verademing.
– Licht op het Noorden: Stine Jensen. Analyse van de Scandinavische cultuur en geluk.
– Into the wild: Jon Krakauer. Waarom de 24 jarige Chris al zijn geld weg gaf, de wereld in zijn hart sloot en de wildernis in trok.
Beatland: Frank Albers. Smakelijk verslag van de road trip door Amerika in de voetsporen van Kerouac, precies 50 jaar later. Ik wil nog graag the original scroll lezen, hopelijk krijg ik het nog te pakken.
Boeken | www.Fenne.be | 62 days North
– Winter Journal: Paul Auster
– A way of being free: Ben Okri
– Het proces: Kafka. Een boek dat ik ooit verplicht moest lezen en zodoende op mijn nummer 1 van meest gehate boeken staat zonder dat ik zelfs nog weet waar het over ging. Het enige positieve dat ik me kan herinneren was de enorme smak waarmee ik het boek tegen de muur hoorde knallen. *bloos*
– Mijn ziel antwoordt in muziek: Rabindranath Tagore. Bengaals schrijver/dichter 1861-1941. Een ontzettend fijne toevallige vondst in de kringloopwinkel.(leren kennen via het boek “wandelen”)
– Verzamelde gedichten: Vasalis
– 100 Artists’manifestos
– Creativiteit: Mihaly. Een stevig boek dat 30 jaar onderzoek naar Creativiteit (met de grote C) bundelt en analyseert. Voor mij het boeiendste boek over Creativiteit dat ik al heb gelezen.
– Lolita: Vladimir Nabokov.
– American Psycho: Bret Easton Ellis. Na het lezen van een nogal opmerkelijke passage met een hond betwijfelde ik of dit boek wat voor me zou zijn, ondanks het me was aangeraden. Mijn verontwaardigd gebrom kon echter niet op tegen het hoera-moment in de kringloopwinkel. 1euro20, yup die gaat mee.
 

Boeken | www.Fenne.be | 62 days North

-Ralph Waldo Emerson. Het was goed zoeken om iets van deze schrijver te vinden. In het echt in een winkel of de bib bedoel ik dan want liefst kijk ik een boek even in voor het mee naar huis gaat. In een klein, bijna over het hoofd te zien hoekje in ‘the American Book Center’ viel mijn oog plots op dit boek.
– The Dharma Bums & The haunted Life: Jack Kerouac
– In stilte: Jan Hendrik Bakker: één van de boeken die mee de aanzet gaf voor mijn vertrek. In stilte struint langs verschillende denkers/schrijvers, van Nietzsche tot the Unabomber in een pleidooi voor de herwaardering van stilte en afzondering.
– Walden & De plicht tot burgerlijke ongehoorzaamheid. Thoreau.
Boeken | www.Fenne.be | 62 days North
– Taalgids Zweeds. Het Zweedse woord voor lepel “sked” krijg ik maar niet uitgesproken dus ik zal twee maanden soep met een vork moeten eten, maar handig is het wel om de taal toch een beetje te begrijpen.
– Sylvain Tesson: omdat ik het persé mee wil nemen heb ik een versie gekocht.
– Statusangst: Alain de Botton. Ter relativering van waar ik niet zal zijn en wat ik niet kan zijn.
– Het verstoorde leven: Dagboek van Etty Hillesum. Meestal blijf ik ver weg van oorlogstoestanden. Iets in mij trekt me steeds weg van elke oorlogsfilm, oorlogsboek of oorlogsgedicht. Waarschijnlijk weet dat ‘iets’ dat ik het niet kan bevatten. Het gaat me duizelen als ik de foto’s bekijk van optochten, veroordeelden,… En toch. Dit boek werd me aangeraden en ik twijfelde geen seconde. Ik ga het lezen.
– Widernis Sonate: Hélène Gromaud
– Wat bezielt Kierkegaard? Omdat ik het boek Of/Of van Kierkegaard zelf niet kon betalen (nieuw= 67euro!) en voorlopig ook niet tweedehands noch in onze bib heb gevonden, the next best thing (hoop ik) een boek over hem.
– Our Endless Numbered Days: Claire Fuller. Het was de typografie die me in het oog sprong (handwriting op de cover lijkt trouwens enorm populair op Amerikaanse boeken), en het verhaal trok me aan ook al weet ik niet meteen waarom.
Het zijn er nogal veel, nietwaar,… misschien moeten er een paar thuis blijven…